Type plan: beheersverordening
Naam van het plan: Nieuwenhagen-Lichtenberg
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0882.BVLICHTENBERG02001-VG01

5.2 Opzet van de regels

5.2.1 Hoofdstuk 1 Inleidende regels (art. 1 en 2)
 
Dit hoofdstuk bevat twee artikelen. Artikel 1 bevat de definities van begrippen die van belang zijn voor toepassing van het plan. Het tweede artikel betreft de wijze van meten waarin wordt aangegeven hoe bij toepassing van de regels wordt gemeten. In beide artikelen is, conform de SVBP2008, een aantal standaardbegrippen en een aantal standaard meetwijzen opgenomen.
5.2.2 Hoofdstuk 2 Besluitvlakken (art. 3 t/m 20)
 
In dit hoofdstuk worden regels gegeven voor de binnen het besluitgebied gelegen besluitvlakken (bestemmingen). Per besluitvlak zijn de doeleinden c.q. de toegelaten gebruiksvormen van de gronden aangegeven. In beginsel is iedere vorm van bebouwing die past binnen het desbetreffende besluitvlak tot een bepaalde omvang rechtstreeks (dus zonder voorafgaande ontheffing of wijziging) toegestaan. Indien wordt voldaan aan de voorgeschreven maatvoering (bebouwingspercentage, bouwhoogte en dergelijke) en wordt gebouwd binnen het eventueel aangegeven bouwvlak, kan hiervoor in de regel zonder meer een omgevingsvergunning worden verleend.
 
Het meest voorkomende besluitvlak is het besluitvlak Wonen. Daar waar bijzondere functies binnen dit besluitvlak voorkomen (bijvoorbeeld bedrijven, detailhandel, dienstverlening, horeca, begeleid wonen enz.) is dit middels een besluitsubvlak op de illustratie weergegeven. Binnen het besluitvlak Wonen wordt een onderscheid gemaakt in diverse woningtypologieën, zoals vrijstaand, aaneengebouwd, bungalow, gestapeld met specifiek aan deze typologie verbonden bouwregels. Standaard wordt uitgegaan van het bouwen in maximaal twee bouwlagen. Daar waar meer bouwlagen gerealiseerd mogen worden is dit middels het besluitsubvlak ‘aantal bouwlagen’ op de illustratie aangegeven.
 
Daar waar een niet-woonfunctie ook niet gecombineerd wordt met een woonfunctie en de bijbehorende gronden en opstallen dus in zijn geheel voor deze niet woonfunctie worden gebruikt is voorzien in een specifiek besluitvlak. Voor onderhavige beheersverordening zijn dit de besluitvlakken Bedrijf, Centrum, Gemengd, Groen, Horeca, Maatschappelijk, Maatschappelijk – Onderwijs, Maatschappelijk – Zorginstelling, Recreatie, Sport, Verkeer, Wonen – Garageboxen, Leiding – Gas, Leiding – Riool en Waarde – Archeologie.
5.2.3 Hoofdstuk 3 Algemene regels (art. 21 t/m 27)
 
Dit hoofdstuk bevat de volgende algemene regels (deels ingegeven door de verplichting vanuit paragraaf 3.2 van het Bro deze bepalingen op te nemen in ieder bestemmingsplan):
  • een anti-dubbeltelregel: zorgt er voor dat gronden niet dubbel worden meegerekend bij het toestaan van bouwplannen;
  • algemene bouwregels: bevat aanvullende regels met betrekking tot het ondergronds bouwen en het bouwen van antennemasten en zendmasten;
  • algemene gebruiksregels: hierin worden onder meer alle vormen van gebruik, die in strijd zijn met de aan de grond gegeven bestemming, verboden;
  • algemene aanduidingsregels:
    • veiligheidszone - lpg
  • algemene afwijkingsregels: hierin wordt bepaald waarvoor Burgemeester en wethouders middels een omgevingsvergunning kunnen afwijken van het plan;
  • algemene wijzigingsregels: hierin wordt bepaald onder welke voorwaarden Burgemeester en wethouders bevoegd zijn het plan te wijzigen; het betreft hier beperkte wijzigingen in algemene zin;
  • overige regels: hierin zijn verwijzingen opgenomen naar andere wettelijke regelingen.
5.2.4 Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels (art. 28 en 29)
 
In het overgangsrecht is bepaald dat bouwwerken, die op het moment van de tervisielegging van het plan aanwezig zijn, mogen blijven bestaan, ook al is er strijd met de bouwregels. Het gebruik van grond en opstallen, dat afwijkt van de regels op het moment waarop het plan rechtskracht verkrijgt, mag worden gehandhaafd. Dit overgangsrecht komt voort uit artikel 3.2.1 van het Bro en is een verplicht onderdeel van de regels. In de slotregel wordt aangegeven onder welke naam de regels kunnen worden aangehaald.