In dit hoofdstuk worden regels gegeven voor de binnen het besluitgebied gelegen besluitvlakken (bestemmingen). Per besluitvlak zijn de doeleinden c.q. de toegelaten gebruiksvormen van de gronden aangegeven. In beginsel is iedere vorm van bebouwing die past binnen het desbetreffende besluitvlak tot een bepaalde omvang rechtstreeks (dus zonder voorafgaande ontheffing of wijziging) toegestaan. Indien wordt voldaan aan de voorgeschreven maatvoering (bebouwingspercentage, bouwhoogte en dergelijke) en wordt gebouwd binnen het eventueel aangegeven bouwvlak, kan hiervoor in de regel zonder meer een omgevingsvergunning worden verleend.
Het meest voorkomende besluitvlak is het besluitvlak Wonen. Daar waar bijzondere functies binnen dit besluitvlak voorkomen (bijvoorbeeld bedrijven, detailhandel, dienstverlening, horeca, begeleid wonen enz.) is dit middels een besluitsubvlak op de illustratie weergegeven. Binnen het besluitvlak Wonen wordt een onderscheid gemaakt in diverse woningtypologieën, zoals vrijstaand, aaneengebouwd, bungalow, gestapeld met specifiek aan deze typologie verbonden bouwregels. Standaard wordt uitgegaan van het bouwen in maximaal twee bouwlagen. Daar waar meer bouwlagen gerealiseerd mogen worden is dit middels het besluitsubvlak ‘aantal bouwlagen’ op de illustratie aangegeven.
Daar waar een niet-woonfunctie ook niet gecombineerd wordt met een woonfunctie en de bijbehorende gronden en opstallen dus in zijn geheel voor deze niet woonfunctie worden gebruikt is voorzien in een specifiek besluitvlak. Voor onderhavige beheersverordening zijn dit de besluitvlakken Bedrijf, Centrum, Gemengd, Groen, Horeca, Maatschappelijk, Maatschappelijk – Onderwijs, Maatschappelijk – Zorginstelling, Recreatie, Sport, Verkeer, Wonen – Garageboxen, Leiding – Gas, Leiding – Riool en Waarde – Archeologie.